lauantai 21. kesäkuuta 2008

Luomukauppoja Varsovassa

Osallistuin Varsovassa 26.-28. toukokuuta 2008 Organic Marketing Forumiin, jonka yhteydessä vierailimme muutamassa luomukaupassa.



Ensimmäisessä kuvassa Tsekkiläinen Country Life Praguen omistaja Otakar Jiranek kertoo Tsekin ja laajemmin keskisen Itä-Euroopan luomumarkkinoista. Tsekissä luomun markkinaosuus on jo 0,5% ja kasvaa kymmeniä prosentteja vuodessa eli menee Suomen ohi parissa vuodessa. Country Life on luomun monitoimiyritys, jolla on oma maatila ja leipomo, luomukauppoja, kasvisravintoloita ja myös tukkumyyntiä muille. Lisäksi he järjestävät luentoja, koulutusta, terveysklubeja ja -viikkoja sekä julkaisevat lifestyle lehteä. Siis kommunikoivat!



Varsovassa vierailimme kolmessa luomukaupassa, joista tässä Rajski Grod -liikkeen omistaja, jolla on kauppa pienessä ostoskeskuksessa.



Zdrowa Zywno oli enemmän Ruohonjuurityyppinen, jossa myös non-food oli hyvin esillä.



Zywnosc Ekologiczna liike on viljelijäryhmän perustama kauppa, joka on nyt yhden viljelijäperheen hallussa. Varsinkin tässä liikkeessä - mutta myös muissa - puolalaisten luomutuotteiden osuus valikoimasta oli erittäin suuri, eli Puolassa on merkittävä määrä pieniä luomuelintarvikkeiden jalostajia.

Ei kommentteja: