lauantai 12. kesäkuuta 2010

Opintomatka Saksaan



Olemme Tekesin Sapuska ohjelman puitteissa luomuaiheisella fact-finding matkalla Saksaan Frankfurtiin ja sen lähiympäristöön. Matkalle osallistuu 22 henkilöä suomalaisista elintarvikealan yrityksistä sekä Tekesistä ja Saksalais-Suomalaisesta kauppakamarista. Itse olen ollut mukana suunnittelemassa matkaa ja siihen liittyvää seminaaria yhdessä kauppakamarin ja Tekesin kanssa.

Matkan teema on otettu melko tosissaan - niinkuin pitääkin. Majoitus Frankfurtissa on kaupungin ainoassa bio- eli luomuhotellissa "Hotel Villa Orange" (ylimmäinen kuva). Tässä tapauksessa luomu todellakin tarkoittaa, että hotelli on luomusertifioitu. Hotellin johtajan mukaan tämä tarkoittaa ainakin, että kaikki hotellissa tarjottava ruoka ja juoma on luomua samoin kuin pesuaineet ja mm lakanat ja pyyhkeet. Haasteena on ollut kaikkien tarvittavien tuotteiden löytäminen muodossa, jopa sopii hotelleille.  Luomuhotelleja on Saksassa ja Itävallassa BIO HOTELS tunnuksen alla yhteensä 65, mutta vain 2 on kaupungeissa olevia business-hotelleja muiden ollessa lomahotelleja. Vaikka Villa Orange on luomuhotelli, se on ennen kaikkea viihtyisä ja laadukas boutique hotelli, jossa luomu on vain osa tarjoomaa. Joka tapauksessa olemme nauttineet maukkaan luomuaamiaisen joka aamu ja tuloiltana myös luomuillallisen.



Ensimmäinen varsinainen matkapäivä käytettiin yritysvierailuihin ja ennenkaikkea jakelukanavaan tutustumalla. Ensimmäinen kohde, Obsthof am Steinberg luomutila, edusti sekä hedelmäviljelyä, että maatilalla tapahtuvaa jatkojalostusta ja suoramyyntiä. Tilan pääviljelytuote on omena, jota on useita lajikkeita, joista osa vanhoja muuten käytöstä poistuneita lajikkeita. Tilan sato jalostetaan mehuiksi, siidereiksi ja viineiksi, minkä lisäksi eräänlainen ohjelmapalvelu ja vierailijoiden - mm meidän - kestitsiminen muodostaa merkittävän osan toimintaa. 85% tilan tuotteista myydään tilalta suoraan ja tila työllistää 5 kokoaikaista ja 5 osaaikaista henkilöä. Mehut, siiderit ja viinit, jotka olivat yhden lajikkeen tuotteita, olivat erinomaisia, samoin kuin lounas, joka nautittiin käynnin päätteeksi. Lopuksi maisteltiin ja vertailtiin kolmea eri lajiketta mansikoita.



Loppupäivä oli jakelukanavatutustumista. Tegut on alueellinen supermarket-ketju, joka on jo vuosia satsanut luomuun ja ketjun myynnistä on jo noin kolmannes luomua. Tämän voi suhteuttaa esimerkiksi siihen, että kuuluisassa amerikkalaisessa Wholefoods ketjussa, jolla on liike myös Lontoon Kensington High Streetillä, ei luomun osuus ole sen suurempi. Myös tanskalainen Coop ryhmittymään kuuluva Irma ketju pääsee samoihin lukemiin. Kiersimme Offenbachin Komm kauppakeskuksessa sijaitsevan Tegut liikkeen huolella läpi. Kuten kuvista näkee, luomutuotevalikoima on kattava. Myös tuoteryhmissä, joissa luomua ei ole saatavissa, on ympäristö ja eettiset kysymykset huomioitu. Esimerkiksi kalatiskiltä ja kalajalosteista löytyi MSC sertifioituja tuotteita. Myös luomukalaa oli luonnollisesti saatavissa, mutta vain viljelty kala voi olla luomua. (Tegut kuvat juustotiskiin asti)











Kävimme katsastamassa myös viereisen Liwell reformikaupan. Reformikaupat vastaavat meikäläsittäin lähinnä luontaistuotekauppoja, mutta Saksassa niissäkin on runsaasti elintarvikkeita, jotka ovat pääsääntöisesti luomua. Tämä oli poikkeuksellisen suuri reformikauppa, mutta ilmeisesti tälläkin puolella suuremmat yksiköt on trendi.



Seuraavaksi oli vuorossa Frankfurtissa Hedderichstrassella sijaitseva Alnatura-liike, joka edustaa ketjun suurimpia yksiköitä. Liikkeen valikoimaan kuuluu tuoretuotteiden lisäksi n 6000 tuotenimikettä, joista 70% Alnaturan omalla merkillä.









Alnaturasta löytyi myös suomalaisia luomutuotteita eli Porvoossa valmistetut luomulakut, joita Saksassa löytyy sekä Terrasana merkin alla että Makulaku tuotemerkillä. Luomulakritsa ja sen vienti mm Hollantiin, Saksaan ja Englantiin on osa omaa tarinaani, sillä luomulakritsa kehitettiin yhdessä Makulaku Lakritsan kanssa 1996-97 minun aloitteestani ja hoidin sen viennin 2006 saakka.



Alnaturan vieressä oli Rewen supermarketti, joka myös käytiin katsastamassa. Sielläkin luomutuotevalikoima ja sen esillepano oli vaikuttava, jos vertailukohtana on suomalainen vastaavan kokoinen supermarketti. Toisena teemana oli hyvin esillä lähiruoka, joka myös suurelta osin on luomua.



Kauppavierailujen jälkeen vierailimme Suomen Frankfurtin kunniakonsulin lakiasiaintoimistossa, jonka katolta oli hienot näkymät Frankfurtin kattojen yli.











Illallinen syörtiin aitofrankfurtilaisessa ravintolassa ja pääruokana oli vääjäämättä sikaa. Ravintolan erikoisuus äpfelweis - frankfurtilainen omenaviini - oli aamuiseen kokemukseen verrattuna lähinnä huonosti valmistetun kotiviinin tasoa.

Julkaisen tämän ensimmäisen päivän osuuden nyt ja jatkan toisen päivän kokemuksilla tilaisuuden tullen.

Ei kommentteja: