maanantai 9. heinäkuuta 2007

luomupodcasteja ja luomun ilmastovaikutuksia

Podcastit ovat iPodin mukanaan tuomia tilattavia radio-ohjelmia, joita julkaisevat niin suuret ja pienet mediatalot (mm YLE), järjestöt, yritykset ja yksityiset ihmiset kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan väliltä. Jos käyttää iTunes ohjelmaa, tilatut podcastit latautuvat automaattisesti tietokoneelle ja siirtyvät sieltä iPodin päivityksen aikana iPodiin, josta ne voi kuunnella silloin kun ehtii, vaikka lenkillä. Voi ne tietenkin kuunnella suoraan tietokoneeltakin. Suomenkielisiä luomupodcasteja ei ole tullut vastaan, mutta jos kuullun ymmärtäminen sujuu vierailla kielillä, erityisesti englanniksi, niitä kyllä löytyy. Niiden kuuntelu on usein varsin avartavaa, vaikka ei haittaa vaikka niihin suhtautuu kriittisestikin.

Esimerkkejä, joita on tullut vastaan on yrityspuolelta mm
- Whole Foods Market Podcast
- Nature's Path'in 'Optimum Lifestreams'

ja järjestöpuolelta
- Soil Association News

(Nämähän löytyy iTunesista Search komennolla taikka Googlella.)

Jälkimmäisestä kuuntelin juuri heidän 'One Planet Agriculture' luentoja, joissa tavallaan jatketaan Al Goren 'Epämielyttävä totuus' -teemasta, mutta soveltaen sen luomuun, ts missä määrin luomu on osa ratkaisua; mikä luomussa on ilmastomuutosta ajatellen parempaa ja mitä ongelmia siinäkin on. Suositeltavaa kuunneltavaa!

Mistä maatalouden kasvihuonekaasupäästöt tulevat? Nämä luvut siis Iso Britanniasta: maatalous vastaa 18%:sta Iso Britannian kasvihuonekaasupäästöistä - itse alkutuotanto 9%:sta, jalostus ja kauppa 7%:sta ja kuljetus 2,5%:sta. Alkutuotannon osuus ei täysin huomioi keinolannoituksen ja maan humuspitoisuuden alenemisen osuutta, jolloin maatalouden osuus voi olla jopa 4%-yksikköä suurempi. Mitäköhän vastaavat luvut ovat Suomessa?

Pahin maatalouden tuottama kasvihuonekaasu on dityppioksidi, jonka suurimmat lähteet ovat kotieläintalous ja keinolannoitetypen tuotanto. Toiseksi pahin on metaani, joka syntyy lähinnä märehtijöiden toimesta ja vasta kolmantena tulee CO2. Siten merkittävin tapa vähentää maa- ja elintarviketalouden ilmastovaikutusta on vähentää kotieläintuotteiden kulutusta ts ryhtyä kasvissyöjäksi, mutta koska typpilannoitteilla on merkittävä osuus yhtälössä, on siirtyminen typpiomavaraiseen eli luomuviljelyyn epäilemättä toiseksi tehokkain keino. Sillä, ajetaanko luomussa hiukan enemmän taikka vähemmän traktorila, ei yhtälössä ole oleellista merkitystä.

Kaiken kaikkiaan luomun etu tavanomaiseen verrattuna lienee jopa suurempi kuin elintarvikkeiden kuljettamisen ilmastovaikutus yhteensä, jolloin luomutuotteiden vieminenkin on ympäristötekona järkevä ja tuontiluomun ostaminen kaupasta ympäristöteko verrattuna kotimaisen tavanomaisen elintarvikkeen ostamiseen.

Ei kommentteja: