Erkin luomublogi keskittyy lähinnä luomuvientiin, suomalaisen luomun mahdollisuuksiin ja luomuun kansainvälisestä näkökulmasta, mutta käsittelee luomua yleisemminkin yli 25 vuoden näkemyksellä.
tiistai 19. elokuuta 2008
Mikä estää luomun kehittymistä Suomessa?
Syitä voi hakea koko arvoketjusta, mutta ehkä kuitenkin viime kädessä kuluttajasta ja siitä mihin hän uskoo. Suomessa on valtava usko suomalaisen ruuan ylivoimaisuuteen ja romanttiset mielikuvat 1960-70 lukujen maataloudesta elävät vahvana. Lisäksi suomalaiset ovat uskomuksiltaan varsin homogeeninen kansa. "Suomalainen ruoka on puhdasta ja turvallista" viestiä on koko elintarvikesektori (viljelijäjärjestöt, teollisuus, viranomaiset, tutkimus jne) toitottaneet kuin yhdestä suusta vuosikymmeniä, eikä tätä käsitystä yleensä julkisuudessa kyseenalaisteta. Muualla kuluttajat joutuvat erilaisten mielipiteiden ristitulessa muodostamaan oman mielipiteensä, mutta Suomessa on vain yksi mahdollinen mielipide. Viimeaikoina keskusteluun on kuitenkin päässyt asioita, jotka kyseenalaistavat tämän auvoisen mielikuvan: teollinen yhä suuremmissa yksiköissä tapahtuva kotieläintuotanto, kotieläintilojen kauhu-videot, gmo-rehut ja muut gmo kysymykset, maatalouden aiheuttamat ympäristöongelmat ja osuus vesistöjen rehevöitymiseen ja sinileväongelmaan, co2 tase jne. Todennäköisesti jatkossa nähdään samanlainen markkinoiden polarisoituminen kuin muissakin länsimaissa: osa kuluttajista hakee halpaa ruokaa alkuperästä juuri välittämättä ja osa hakee laatua ja autenttisuutta sekä erilaisia takuita tuoteiden luonnonmukaisuudesta, terveellisyydestä, ekologisuudesta, paikallisuudesta, eettisyydesttä jne.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti