tiistai 19. elokuuta 2008

Muutamia luomuteesejä

Tässä muutamia teesejä, joita tulin tänään kirjoittaneeksi Facebookissa eri ryhmien keskusteluseinille:

Luomuruoka on tunnustetusti ja määritelmällisesti ekologisempi vaihtoehto. Lähiruoka ei sinänsä takaa ekologisuutta (sitäpaitsi termiä ei ole määritelty missään), jos tuotantotapa on kemialliseen viljelyyn perustuva ja logistiikka perustuu joko yrittäjän ajeluun pitkin maakuntaa pakettiautolla tai kuluttajien ajeluun pitkin maakuntaa henkilöautolla. Nimenomaan ekologisuus on merkittävin syy ostaa luomua, sen lisäksi että se on turvallisempaa, terveellisempää, luonnollisempaa, gmo-vapaata, eettsempää ja maukkaampaa.

Luomu on ekologista ja turvallista. Kyllä taitaa olla "vikaa" suomalaisessa kuluttajassakin, vai miten on mahdollista, että kaupasta löytyy vain muutama luomuvauvanruokapurkki, kun esim Saksassa luomuvauvanruoka hallitsee kaikissa kaupoissa parhaita hyllypaikkoja ja sen markkinaosuus on yli 50%. Harmi vaan, että kun suomalaiset äidit ja isät vihdoin asiaan heräävät, potin korjaa saksalainen HIPP, kun suomalaiset yrittäjät ehtivät jo luopua pelistä 10 vuotta sitten kun ei kuluttajia ollut. Ei silti - HIPP:n tuotteet ovat hyvälaatuisia ja kyllä se puhtaana luomuyrityksenä Nestlen päihittää.

Kasvisruoka on ilmastoruokaa, kuten vegaani Lauronen alla kirjoittaa. Mutta vielä parempi ilmastolle on luomukasvisruoka, koska silloin ei ole käytetty mm keinotyppeä, jonka tuottamiseen kuuluu valtavat määrät öljyä - tai Suomen tapauksessa "uusiutuvaa" turvetta. Jos lihaa syö, kannattaa kuitenkin syödä märehtijää - siis nautaa tai lammasta - koska ne syövät sellaista karkearehua, mitä ihminen, sika tai kana ei juurikaan syö. Vegaanikaan harvemmin syö puna-apilasalaaattia - kuitenkin se on biologisen typensidonnan mestari ja siksi melko välttämätön luomutuotannossa. Siis ensimmäisenä pois "kevyet" lihat - siis sika ja kana - joiden tuotanto on myös teollisinta ja epäeettisintä lihantuotantoa. Etsikää esim luomuemolehmän lihaa.

Luomu on reilua ihmiselle ja ympäristölle. Kehitysmaista tulevat luomutuotteet ovat myös reilusti tuotettuja ja usein myös tuplasertifioituja. Kotieläimiä kohdellaan reilusti.

Paras kananmuna on luomumuna. Se on ainoa kananmuna, joka antaa sertifioidun takuun siitä, että kanaa on kohdeltu hyvin. termit lattiakanala tai vapaan kanan muna ei ole määritelty eikä sertifioitu. Toki ne takaavat, että kana ei ole häkissä, mutta keskeistä on myös eläintiheys ja parvien koko, joista ko termit eivät anna mitään takuita. Muista munista puheen ollen Tanskassa todettiin tutkimuksissa jo vuosia sitten, että luomua syövien miesten sperma on parempilaatuista (enemmän eläviä siittiöitä) kuin muiden.

Facebookin luomuryhmä siis täälläreilu kauppa, kananmuna

Ei kommentteja: