tiistai 16. kesäkuuta 2009

Itämeren viljelijöiden ympäristöpalkinto

WWF ja MTK etsivät ympäristöystävällisintä maataloustuottajaa

Luomuhan on jo määritelmällisesti ympäristöystävällistä maataloutta, joten luulisi, että luomuviljelijä tämän kilpailun voittaisi. Mutta nähtäväksi jää, mitä tässä haetaan. Yhtenä kilpailun tavoitteena on "innostaa muita viljelijöitä siirtymään Itämeren kannalta suotuisampiin viljelymenetelmiin esittelemällä hyviä esimerkkejä".

Kriteereinä mainitaan:
a. Ehdokkaiden on täytynyt toteuttaa konkreettisia toimia ravinnepäästöjen vähentämiseksi tilaltaan. Ravinnepäästöillä tarkoitetaan sekä ravinteiden huuhtoutumista veteen että kaasupäästöjä, kuten ammoniakkipäästöjä lannasta.
b. Ravinnepäästöjen vähentämistoimenpiteiden tulisi olla innovatiivisia tai jopa “poikkeuksellisia”. Toimenpiteiden vaikutus rehevöitymisen vähentämiseen olisi kyettävä osoittamaa.

Tätä kilpailua ei varmaankaan voiteta pelkästään olemalla luomuviljelijä, mutta eiköhän noita innovatiisia viljelijöitä löydy nimenomaan luomuviljelijöiden piiristä?
Parastahan olisi, että kaikki siirtyisivät luomuun, mutta jotenkin olen skeptinen, että tässä kilpailussa uskallettaisiin tulla sellaiseen tulokseen. Toivottavasti aiheetta.

Kilpailu WWF:n sivuilla
Kilpailu MTK:n sivuilla

Ei kommentteja: