tiistai 30. maaliskuuta 2010

Luomuvientiä Saksaan: vientirengas ja fact-finding

Saksan luomumarkkina on lähes 6 miljardin euron arvoisena Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin USA:n jälkeen. Lähes 4% markkinaosuudellaan luomu myy Saksassa länsieurooppalaisittainkin keskimääräistä paremmin ja suhteellisesti lähes neljä kertaa paremmin kuin Suomessa. Siksi on luonnollista, että Saksa tulee useimmiten ensimmäisenä mieleen, kun pohditaan luomutuotteiden vientiä. Saksa onkin suomalaisten luomutuotteiden viennin suurin yksittäinen kohdemaa. Kaikesta huolimatta Saksa ei missään nimessä ole helppo markkina luomutuotteillekaan, mutta ilman luomua se on vielä vaikeampi.

Suomessa on tänä vuonna aktivoiduttu luomun Saksan-viennin kehittämiseksi ja myös Organic Food Finland on tässä mukana. Tekesin Sapuska ohjelman puitteissa tehdään kesäkuun alussa ns fact-finding matka Saksaan Hessenin alueelle eli tutummin Frankfurtin ympäristöön. Olen itse ollut mukana suunnittelemassa ja sopimassa matkan sisältöä ja olen myös matkalla mukana. Tätä kirjoitettaessa matka on jo puoliksi varattu, joten kannattaa pitää kiirettä, jos aikoo päästä mukaan. Matkan ohjelma löytyy Sapuskan sivuilta, mutta se päivittyy vielä sitä mukaan kun kohteet ja seminaaripuhujat saadaan varmistettua.Toinen uusi askel Saksan luomuviennin kehittämisessä on Saksan elintarvike- ja luomuvientirenkaiden käynnistäminen. Saksalais-Suomalainen Kauppakamari haluaa edistää suomalaisten elintarvikkeiden vientiä Saksaan ja käynnistää Saksan Elintarvikevientirenkaan ja Saksan Luomuvientirenkaan. Luomuvientirengas tulee Organic Food Finlandin hoidettavaksi kahden aikaisemman vientirenkaan rinnalle ja siihen palkataan oma vientipäällikkö. Jos luomuvienti Saksaan kiinnostaa, ottakaa allekirjoittaneeseen yhteyttä. Lukekaa asiasta julkaistu erillinen tiedote Saksalais-Suomalaisen kauppakamarin sivuilta.

Kuvassa Alnatura ketjuun kuuluva luomusupermarketti Frankfurtissa.

1 kommentti:

Maria kirjoitti...

Olisipa se ihanaa, jos Suomessakin olisi tuollaiset luomukaupat! Nyt tuntuu, että tuotteita saa hakea kissan ja koiran kanssa, vaikka valikoima ja saatavuus ovatkin parantuneet viimeisen vuoden sisällä huimasti!