sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

"Vapaita" sikoja Englannissa

Nämä kuvat on otettu Englannissa ns "free range" sikojen tuotannosta. Olisiko se suomeksi vapaiden sikojen lihaa (vrt vapaiden kanojen munat)?Lisää kuvia on täällä.


Ja täällä. 

Verrattuna viime aikoina julkisuutta saaneisiin videoihin suomalaisesta sianlihantuotannosta (sikatehtaat.fi), tämä näyttää suorastaan idylliseltä, vaikka tuotantoyksikkö on ilmeisen suuri. Tällaista free-range sianlihantuotantoa näkee kuulemma melko yleisesti englantilaisella maaseudulla.

Eläinten kannalta tilanne näyttää hyvältä, mutta voidaan kyllä kysyä, minkälainen ravinnekuormitus tästä syntyy pohjavesiin ja paikallisiin pintavesiin?

Olisiko tällainen mahdollista Suomessa? Englannissa eläimet voivat olla ulkona ympäri vuoden - ilmeisesti myös läpi äskeisen keskimääräistä kylmemmän englantilaisen talven. Ainakin Ruotsissa on kehitetty luomusikojen ympärivuotista ulkotarhausta, joten jos tahtoa on, löytyy myös ratkaisuja. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Varmaankin eri possulajilla olisi ulkotarhaus myös Suomessa mahdollista.

Ainakin tämä possu näyttäisi siltä, että se pärjää pakkasillakin ulkona:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mangalitsa

http://kuvat2.iltasanomat.fi/iltasanomat/iDoc/1517959-400_villasika.jpg