maanantai 16. kesäkuuta 2008

Haaste tuottajille

Hyvä toimitus ja hyvät lukijat,
Viime aikojen maatalousaiheisessa uutisoinnissa Maaseudun Tulevaisuudessa ja muualla tulee toistuvasti esiin viljelijöiden ymmärrettävä tuska tuotantopanosten, erityisesti lannoitteiden hintojen karatessa käsistä. Tässä yhteydessä eivät kuitenkaan ollenkaan tule esille luomuviljelyn tarjoamat mahdollisuudet. Viljan hintojen noustessa viime talvena viljanviljelyn kannattavuus näytti paranevan merkittävästi ja tähän oltiin luonnollisesti tyytyväisiä. Niin tyytyväsisiä, ettei silloinkaan huomattu, että luomuviljan hinnat nousivat tavanomaistakin enemmän ja tuottajahinnoissa oleva luomulisä itse asiassa repesi sekä suhteellisesti että varsinkin euroissa mitattuna. (2 vuotta sitten kauran luomulisä oli 20-30 €/t; nyt 150€/t.) Luomun kannattavuus suhteessa tavanomaiseen viljelyyn parani merkittävästi. Nyt tilanne on kuitenkin vielä oleellisesti erilainen tavanomaisen viljanviljelyn kannattavuuden sulaessa lannoitteiden hintoihin. Sen sijaan luomuviljelyssä ei käytetä ostolannoitteita eikä sen parantunut kannattavuus ole sulanut mihinkään. Lisäksi luomuviljalla on suomalaisessa mittapuussa lähes loputtomat vientimarkkinat. Suomen noin 40.000 hehtaarin luomuvilja-ala voitaisiin heti kaksinkertaistaa ilman, että syntyvän tuotannon myyminen tuottaisi mitään vaikeuksia. Luomumarkkina kasvaa jatkuvasti 10-25% vuodessa, eikä eurooppalainen luomutuotanto pysy perässä. Markkinoiden kasvua rajoittaa tällä hetkellä raaka-aineen puute, eikä tilanteeseen ole näköpiirissä muutosta. Luomun draiverit: ympäristökysymykset, ruoan turvallisuus ja terveellisyys eivät ole katoamassa mihinkään. Yhä kasvava joukko kuluttajia haluaa luomua. Esimerkiksi Tanskassa 7% elintarvikkeista ja puolet maidosta on jo luomua.

Suomi on jo useita vuosia ollut merkittävä luomuviljan ja erityisesti luomukauran viejä. Helsingin Myllyn toimesta merkittävä osa bulkkiviennistä on pystytty korvaamaan jalostettujen tuotteiden, erityisesti kaurahiutaleen ja jauhojen viennillä. Lisäksi Suomesta viedään merkittäviä määriä luomuleipää ja luomuviljaketjussa olisi runsaasti mahdollisuuksia jalostusarvon kasvattamiseen. Tällä hetkellä alan kehittäminen kilpistyy kuitenkin raaka-aineen puutteeseen. Alan kehittäminen tilanteessa, jossa raaka-ainepohja ei ole kehittynyt useisiin vuosiin on vaikeata. Elintarvikeyritysten on lähes mahdotonta tulla alalle, kun raaka-ainetta ei ole saatavilla ja siten koko ketju kärsii. Myös kotimaisen luomukulutuksen nyt kasvaessa kotimaista tarjontaa ei juuri ole.

Herääkin kysymys, miksi tuottajapuolella ei tartuta tähän tilaisuuteen eikä pystytä toimimaan markkinalähtöisesti? Ilmeisesti kaikki maatalouden tukiorganisaatiot pyrkivät edelleen vaikenemaan luomun kuoliaaksi. Kieltäydytään näkemästä viljan maailmanmarkkinahinnan ja lannoitteiden hinnan muodostaman noidankehän ulkopuolelle kuvitellen, ettei niiden ulkopuolista maailmaa ole olemassa. Ja tämä tapahtuu suomalaisten tuottajien tappioksi.

Kaiken lisäksi - tai kauhuksi (?)- laajamittainen luomuun siirtyminen ei olisi vain taloudellisesti kannattavaa vaan siitä syntyisi myös paljon muuta hyvää mm vesien suojelun, luonnon monimuotoisuuden ja turvallisempien elintarvikkeiden muodossa. Luomu perustuu aidosti uusiutuviin luonnonvaroihin ja niiden kestävään ja taloudelliseen hyödyntämiseen. Öljyn hinnan edelleen noustessa luomu on pian ainoa mahdollisuus. Mutta jo nyt kuluttajat haluvat maksaa luomusta - miksi tuottajat kieltäytyvät tuottamasta?

Ehdottaisin, että jokainen tuottaja ainakin tutkisi luomuun siirtymisen taloudellisen kannattavuuden omalla kohdallaan ilman ennakkoluuloja. Tähän haasteeseen pystynevät myös neuvontajärjestöt vastaamaan.

ystävällisin terveisin,
kaupunkilais-luomu-agronomi
Organic Food Finland -vientipäällikkö
Erkki Pöytäniemi

www.organic-finland.com

PS: siis turhautuneena ei-oon myymiseen...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

ok blog,super